Gezonde voeding tijdens je zwangerschap

Gezonde voeding tijdens je zwangerschap

maart 23, 2018 0 Door Roosje Broekkotte

Tijdens je zwangerschap is gezond eten extra belangrijk. Als je gezond eet voel je je fit en vitaal en krijgen jij en je kindje genoeg voedingsstoffen binnen. Eten voor twee is zeker niet nodig. Tijdens het tweede en derde trimester ben je ongeveer 350 tot 500 calorieën per dag extra nodig. Te veel of ongezond eten kan het risico op zwangerschapsdiabetes verhogen. Ook voor je baby is het dus van belang dat je gezonde keuzes maakt.

De gezonde keuzes

Tijdens je zwangerschap moet je extra eiwitten en calcium binnen krijgen om aan de behoeften van je groeiende kindje te voldoen. Yoghurt, vooral Griekse yoghurt, is heel erg gezond. Griekse yoghurt bevat meer calcium dan enig ander zuivelproduct.

Peulvruchten bevatten onder andere vezels, calcium, ijzer, eiwitten en foliumzuur. Deze groep bestaat onder andere uit linzen, bonen, erwten en pinda’s. Vooral foliumzuur is erg belangrijk voor de gezondheid van je kindje, met name tijdens het eerste trimester.

Zoete aardappelen zijn erg rijk aan bèta-caroteen, een plantaardige stof die in het lichaam naar behoefte wordt omgezet in vitamine A. Een te hoge consumptie van vitamina A wordt tijdens de zwangerschap afgeraden. Bèta-caroteen wordt naar behoefte omgezet. Dat betekend dat je door het eten van zoete aardappelen altijd voldoende en nooit te veel vitamina A binnen krijgt.

Zalm is erg rijk aan essentiële vetzuren. Deze vetzuren helpen bij het opbouwen van de hersenen en ogen van je kindje. Zalm is tevens een goede bron van vitamine D.

Eieren zijn ontzettend gezond. Ze bevatten namelijk een heleboel voedingsstoffen die je nodig bent wanneer je zwanger bent. Naast verschillende vitaminen en mineralen bevatten eieren ook choline. Choline is van belang voor verschillende processen in het lichaam, waaronder de ontwikkeling en gezondheid van de hersenen.

Broccoli en donkere, groene groenten, zoals boerenkool en spinazie, bevatten veel van de voedingsstoffen die zwangere vrouwen nodig hebben, zoals vezels, vitamine C, vitamine K, vitamine A, calcium, ijzer, folaat en kalium. Bovendien zijn broccoli en bladgroenten rijk aan antioxidanten.

Wat je beter niet kunt eten

Rauw vlees of gevogelte kun je tijdens je zwangerschap het beste vermijden. Datzelfde geld voor rauwe vis en kazen gemaakt van rauwe melk. Eigenlijk geld voor al deze producten dat er schadelijke bacteriën in kunnen zitten die dood gaan bij verhitting. Een doorbakken biefstukje kan dus prima.