Gezond oud worden? Het kan met deze tips!

Gezond oud worden? Het kan met deze tips!

april 5, 2018 0 Door Roosje Broekkotte

De mens wordt steeds ouder. Nu is het nog zaak om te zorgen dat dit zo lang als mogelijk in goede gezondheid gebeurt. Het is dan vooral belangrijk dat een aantal leefgewoontes worden aangeleerd. De manier waarop we onze levens leven heeft immers een belangrijke invloed op de gezondheid op latere leeftijd. Neem daarom altijd deze vijf tips mee.

1 Bewegen

Sla een gemiddeld blog over gezondheid erop na en een groot gedeelte van de artikelen zal gaan over bewegen. Bewegen is misschien niet direct de motor om af te vallen zoals dat altijd werd voorgespiegeld, maar er zitten wel hele andere voordelen aan. Zo blijft het lichaam soepel en sterk. Dat geldt voor de pezen en spieren, maar zeker ook voor de botten. Alle reden om bewegen dus zeer serieus te nemen. Bovendien is het tegenovergestelde, zitten, juist heel schadelijk.

2 Gezond voeden

Een ander belangrijk punt als het om gezondheid voor ouderen gaat, is het voedingspatroon. Wat je eet gaat naar mate je ouder wordt meer en meer een rol spelen in hoe je eruitziet en hoe je je voelt. Het is dus altijd handig om je hier in te verdiepen en de tips die gegeven worden ter harte te nemen. Het is namelijk zo dat door de juiste dingen te eten of juist te laten staan heel gemakkelijk gezorgd kan worden dat het lichaam sterk en gezond blijft. Dit is natuurlijk het hoofddoel.

3 Wees actief

Actief zijn en bewegen zijn twee verschillende dingen. Een rondje wandelen is sowieso aan te raden, maar daarnaast is het vooral ook slim om deel te nemen. Dat deelnemen kan aan allerlei soorten activiteiten zijn. Hoe meer je in het leven staat, hoe beter dit zijn uitwerking op de gezondheid zal hebben. Je voelt je beter door de sociale contacten, maar je zorgt ook voor een groter vangnet omdat er meer mensen op je kunnen letten. De waarde hiervan kan flink groot zijn als het erop aankomt.

4 Openstaan

Je bent nooit te oud om te leren is een bekend gezegde. Er zijn maar weinig zaken waar dat sterker voor geldt dan voor je gezondheid. Je kunt namelijk altijd weer iets nieuws leren waar je je voordeel mee kunt doen. Zo is recentelijk de krachttraining onder ouderen in opkomst. Dit komt omdat gebleken is dat zelfs op latere leeftijd veel voordeel geboekt kan worden met trainen met gewichten. Zo zullen er altijd weer nieuwe zaken worden ontdekt. Om een goede gezondheid te houden is het slim deze kennis mee te nemen.

5 Tijdig ingrijpen

Het is ook aan te raden om goed het oog te houden op hoe de gezondheid zich ontwikkeld. Iedereen kan met een probleem worden geconfronteerd. Dit is dus ook niet heel erg en het is ook zeker niet te voorkomen. Wat echter wel slim kan zijn, is regelmatig artsen of experts te blijven raadplegen. Zo kunnen kwesties tijdig worden gesignaleerd. Vaak is het zo dat juist door er vroeg bij te zijn veel problemen kunnen worden voorkomen, of in ieder geval volledig worden genezen. Dit is natuurlijk zeer belangrijk voor het oud worden in goede gezondheid.

6 luchtbevochtiger

De lucht om ons heen zit altijd vol met waterdamp. Echter, in de winterperiode zit er minder waterdamp in de lucht dan in de zomerperiode. Deze koude en vochtarme lucht wordt in de wintermaanden opgewarmd zonder dat er vocht aan toe wordt gevoegd. Hierdoor heeft een woonkamer, een kantoor of een slaapkamer al snel een te droge lucht en dit kan een nadelig effect hebben op de longen. Door een luchtbevochtiger aan te schaffen blijft de luchtkwaliteit continu.