Extra eiwitten voor veganisten

Extra eiwitten voor veganisten

november 21, 2022 0 Door Roosje Broekkotte

Als je veel en intensief sport, is het belangrijk dat je een eiwitrijk dieet volgt. Dat is over het algemeen wel bekend. Wat soms over het hoofd gezien wordt, is dat eiwitten niet alleen belangrijk zijn voor sporters, maar voor iedereen. Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor je hele lichaam. Dus als je niet genoeg eiwit uit je dagelijkse voeding haalt, bijvoorbeeld omdat je veganist bent, dan kan er een tekort ontstaan, waardoor je lichamelijke klachten krijgt. Dit tekort kun je aanvullen met vegan protein.

Waarom zijn proteïnen belangrijk voor je lichaam?

Proteïnen, ook wel eiwitten genoemd, zorgen ervoor dat een aantal functies en onderdelen van je lichaam optimaal kunnen werken. Het meest bekend is waarschijnlijk dat eiwitten helpen om je spieren op te bouwen en dat het spierherstel bevordert, bijvoorbeeld na een sportieve inspanning. Maar wat misschien minder bekend is, is dat eiwitten ook een voedingsbron voor je hersenen zijn. Eiwitten zorgen voor de juiste stofwisseling en dragen bij aan het goed functioneren van al onze lichaamsfuncties. Haal je niet voldoende proteïne uit je dagelijkse voeding, dan zul je dat merken doordat je minder energie hebt. En in plaats van spierweefsel op te bouwen, wordt het afgebroken omdat je spieren onvoldoende gevoed worden.

In welke voeding zit proteïne?

Normaal gesproken kun je met een gevarieerd voedingspatroon voldoende eiwitten binnenkrijgen. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. Dat onderscheid heeft niet alleen betrekking op de bron van het eiwit, een dier of een plant, maar ook op het aantal aminozuren dat in het eiwit aanwezig is en de manier waarop het door je lichaam wordt opgenomen. Dierlijke eiwitten hebben meer aminozuren dan natuurlijke eiwitten, wat een voordeel is voor je stofwisseling. Ook kan je lichaam dierlijke eiwitten eenvoudiger verteren. Eiwitten komen van nature voor in zuivelproducten zoals yoghurt en kaas. Ook in eieren, kip en varkens- en rundvlees zit proteïne. Natuurlijke eiwitten vind je in granen, noten, linzen, en groenten als broccoli, avocado en peulvruchten.

Vegan protein als aanvulling op je dagelijkse voeding

Als veganist kun je dus bij een afwisselend dieet een bepaalde hoeveelheid proteïne uit je voeding halen. Toch kan het voorkomen dat je het gevoel hebt dat je weinig energie hebt. Zeker als je graag sport, kunnen de eiwitten die je dagelijks eet, niet voldoende zijn. Een goede oplossing is dan een proteïneshake als voedingssupplement. Maar veel standaard producten hebben als ingrediënt whey en dat is een dierlijk eiwit. Als veganist ben je natuurlijk op zoek naar een aanvulling die uitsluitend uit plantaardige ingrediënten bestaat. Kies je voor vegan protein, dan kun je daar volledig vanuit gaan. 
Met een dosering vegan protein voeg je twintig gram extra eiwit aan je dagelijkse voeding toe. Het is 100% plantaardig doordat de eiwitten onttrokken zijn aan bijvoorbeeld erwten, hennepzaden en rijst. Bovendien bevat vegan protein geen toegevoegde suiker. Afhankelijk van je doel en behoefte kun je de vegan protein een tot drie keer per dag innemen, bijvoorbeeld bij de maaltijd. Het poeder mengt zich gemakkelijk met water. Desgewenst kies je een glutenvrije variant.