
Enkele veelvoorkomende beslagsoorten (kapsel, cake, soezen, koud, warm) uitgelegd
Wanneer je een cake wilt maken, heb je een ander soort beslag nodig dan wanneer je een lekkere taart op tafel wilt toveren. Een taart maken doe je namelijk altijd met kapselbeslag. En voor een cake gebruik je uiteraard cakebeslag. Maar wat is nu eigenlijk precies het verschil? Hoe zit het met soezen? En waarom hebben ze het de ene keer over de koude methode en de andere keer weer over de warme methode? Om het allemaal wat helderder en overzichtelijker te maken, willen we in deze blog enkele veelvoorkomende beslagsoorten (kapsel, cake, soezen, koud, warm) behandelen. Lees snel verder!
Kapselbeslag versus cakebeslag
Een veelvoorkomende fout onder thuisbakkers die voor het eerst een taart willen maken, is dat ze cakebeslag gebruiken in plaats van kapselbeslag. Toch zijn beide beslagsoorten compleet anders en geven dus ook een ander eindresultaat. De juiste verhouding voor een mooi kapselbeslag bestaat uit 100 procent ei, 50 procent suiker en 50 procent bloem (of 25 procent bloem en 25 procent moscovischpoeder). Zoals je ziet, komt hier geen boter in voor, iets wat in cakebeslag altijd wel standaard terug te vinden is. De verhoudingen voor een standaard cakebeslag zijn als volgt: 100 procent ei, 100 procent suiker, 100 procent bloem (of 65 procent bloem en 35 procent moscovischpoeder) én 100 procent boter. Gebruik je bijvoorbeeld 250 gram boter? Dan zul je ook 250 gram suiker, ei en bloem moeten toevoegen.
Koud versus warm beslag
Zowel cake- als kapselbeslag kun je zowel volgens de koude als de warme methode bereiden. De warme methode wordt vaak gebruikt voor het maken van luchtige kapsels voor taarten. De koude methode wordt juist weer meer gebruikt voor cakes met een vulling of garnituur. Naast een verschil in bereidingswijze zit er ook nog een verschil in eindresultaat. Zo is een warm beslag vaak wat luchtiger dan een koud beslag. Het nadeel hiervan is dat het sneller uitdroogt en minder lang mals blijft. Ook heeft een warm beslag minder draagkracht. Vulling of garnituur zal sneller naar de bodem zakken en daardoor onregelmatig in het beslag verdeeld raken. Een koud beslag heeft meer draagkracht, waardoor het ideaal is voor de wat ‘zwaardere’ beslagen met vulling of garnituur. Wel is de bereidingstijd een stuk langer en omslachtiger.
Soezenbeslag
Soezenbeslag is een beslag op zich. Het valt eigenlijk onder de kookbeslagen, omdat je het moet koken. Soezenbeslag bestaat uit: 50 procent boter, 100 procent water en/of melk, 50 procent bloem en 100 procent ei. Breng als eerste de boter met het water en/of de melk in een steelpan aan de kook. Zodra de boter gesmolten is, haal je de pan van het vuur. Roer nu de bloem erdoor en maak het mengsel op een matig vuur gaar. Blijf goed roeren totdat het beslag begint te ‘zweten’. Doe het beslag vervolgens in de keukenmachine en voeg het ei onder voortdurend mengen geleidelijk toe. Zodra het beslag de juiste stijfte heeft bereikt, kun je de soezen in het gewenste model op een gesmeerde bakplaat spuiten. Bak direct af.