Een lekker oud Hollands snoepje

Een lekker oud Hollands snoepje

juli 5, 2021 0 Door Roosje Broekkotte

Hakhoning kopen kan vaak niet meer in de supermarkt en alleen nog in de hakhoning.shop, maar af en toe ook op markten en braderieën. Hakhoning is een eerlijk en gezond snoepgoed dat gemaakt is met oog voor het welzijn van de natuur. Het snoepje wordt al sinds de middeleeuwen gemaakt en is sinds kort weer populair in Nederland. Niet alleen als hulp bij verkoudheid of keelklachten, maar ook echt als snoepje van zichzelf. Het is natuurlijk heerlijk voor kinderen, maar ook voor jezelf bij een grote mok thee of koffie of als een lekkertje na het diner. Naast het feit dat het eerlijk en gezond is gemaakt zijn alle snoepjes ook lactosevrij en gemaakt met het welzijn van de bijen in gedachten. Hakhoning is er tegenwoordig ook in andere smaken dan alleen honing, zo heb je verrassende smaken zoals eucalyptus, sinaasappel, anijs, menthol en citroen. Dus er zit zeker wel iets voor jou bij.

Hoe komt hakhoning naar Nederland?

Het is natuurlijk apart dat een snoepje van de middeleeuwen weer is teruggekomen in de huidige samenleving. Maar hoe is dit gebeurt? Oorspronkelijk werd hakhoning gemaakt door monniken in Frankrijk. In de abdij van de monniken werden bijen gehouden waardoor hun honing in hakhoning werd gemaakt. Deze hakhoning staat ook bekend onder de naam van Vogezenbrokken. Vanuit Frankrijk is het recept naar een familie in België gereisd waardoor het later ook in Nederland terecht kwam.

Wat voor andere snoep is er?

Zoals gezegd zijn er dus veel verschillende soorten snoepgoed die je nu kunt kopen. De eerste waar we het over kunnen hebben is een keelsnoepje met eucalyptus. Deze smaak is vooral bekend omdat het fris is en dit ook goed in het snoepje doorgeeft. Verder heb je ook van die zachte wine gums met een sinaasappel smaak wat vooral zoet is en groot favoriet onder kinderen. Daarnaast heb je ook snoep met een anijs smaak, wat je waarschijnlijk kent van beschuit met muisjes, maar van zichzelf is het ook een bijzondere smaakmaker wat de spijsvertering ondersteunt en helpt tegen astma, hoest en keelpijn. Verder heb je ook de altijd bekende menthol wat zacht en fris van smaak is en soms nog met een vleugje citroen, wat erg fris is en een extra boost van vitamine c geeft.