Een koolhydraatarm dieet volgen

Een koolhydraatarm dieet volgen

mei 7, 2021 0 Door Roosje Broekkotte

Veel mensen willen graag wat kilo’s kwijt. Zeker nu de zomer in aantocht is, gaan veel mensen dan ook weer wat meer letten op wat ze eten. Afvallen is immers vaak een kwestie van anders eten en niet van minder eten. Een van de meest succesvolle manieren om anders te eten en af te vallen, is door het volgen van een koolhydraatarm dieet. Hierdoor wordt het lichaam aangezet om vet te gaan verbranden in plaats van koolhydraten en raak je je overtollige vetrolletjes in no time kwijt. Met een koolhydraatarm dieet heb jij in korte tijd je zomerse killer body. Laat die mooie dagen maar komen! 

Waarom een koolhydraatarm dieet?

Natuurlijk zul je denken, ja hoor weer een dieet wat niet werkt. Even crashen en daarna gewoon weer lekker aankomen. Troost je, je bent niet de enige die zo denkt en/of deze ervaringen heeft. Hoewel we natuurlijk niets kunnen garanderen, kunnen we je wel vertellen dat een koolhydraatarm dieet voor veel mensen wél werkt. Over het algemeen is dit een dieet wat makkelijk te volgen en vol te houden is. Het enige wat jij hoeft te doen, is te ontdekken welke koolhydraatarme recepten je lekker vindt. Dit kun je combineren met een voedingsschema dat bij je past. Er zijn tal van alternatieven voor koolhydraatrijke voedingsmiddelen die je volop mag eten. Hierdoor kom je niet met een constant hongergevoel te zitten en is dit dieet veel langer vol te houden. 

Twee soorten koolhydraten

Als je je gaat verdiepen in koolhydraten en koolhydraatarme diëten zul je ontdekken dat er 2 verschillende soorten koolhydraten bestaan, namelijk:

  1. Enkelvoudige of snelle koolhydraten
  2. Meervoudige koolhydraten

Enkelvoudige koolhydraten is een bron van energie die niet alleen snel door het lichaam wordt opgenomen maar ook snel weer wordt afgebroken. Dit zorgt voor ongewenste vetopslag, vermoeidheid, een hongergevoel en een hoge onstabiele bloedsuikerspiegel. Als reactie op je hoge bloedsuikerspiegel wordt er een grote hoeveelheid insuline aangemaakt. Insuline zorgt er op zijn beurt weer voor dat er ongewenst lichaamsvet aangemaakt en opgeslagen wordt en zo is het kringetje van aankomen weer rond. Deze koolhydraten worden ook wel snelle suikers genoemd. Enkelvoudige koolhydraten zijn veelvuldig aanwezig in onder andere snoep, vruchtensappen, frisdrank, kant en klaar maaltijden, koek, sauzen, brood en pasta.

Meervoudige koolhydraten worden juist langzaam verteerd en geven veel langzamer energie af. Ze bevatten belangrijke voedingsstoffen, houden je bloedsuikerspiegel stabiel, verminderen je eetlust en bevorderen je gezondheid. Hierdoor is je lichaam in staat om de voedingsstoffen eruit te halen die het nodig heeft en blijf je langer verzadigd. Meervoudige koolhydraten kun je dus wel tot je nemen bij het volgen van een koolhydraatarm dieet. Denk daarbij aan de volgende producten: groente, peulvruchten, noten en zaden, fruit (met mate), quinoa en volkorenproducten.

Op zoek naar koolhydraatarme producten?

Je hoeft dus niet meteen alle koolhydraten uit je voeding te verwijden zoals je ziet. Gelukkig zijn er meer dan genoeg koolhydraatarme producten waar je heerlijk van kunt smullen en toch kunt afvallen. Als je een koolhydraatarm dieet gaat volgen, is het advies om zo’n 50 tot 100 gram koolhydraten per dag te eten. Ervaar zelf waar jij je goed bij voelt. De één heeft namelijk meer koolhydraten nodig dan de ander.