Een glas wijn, goed voor je gezondheid?

Een glas wijn, goed voor je gezondheid?

oktober 8, 2020 0 Door Roosje Broekkotte

Mensen drinken al duizenden jaren wijn en er wordt vaak gezegd dat het drinken van wijn vele voordelen heeft. Onderzoek blijft suggereren dat het met mate drinken van wijn – ongeveer een glas per dag – verschillende voordelen biedt. In dit artikel wordt alles uitgelegd wat je moet weten over de gezondheidsvoordelen van het drinken van wijn en de mogelijke nadelen ervan, zoals ook alcoholisme.

Mogelijke voordelen van het drinken van wijn

Het drinken van een glas wijn heeft verschillende voordelen.

Rijk aan antioxidanten

Er zijn veel voedingsmiddelen en dranken die rijk zijn aan antioxidanten, en wijn is er daar een van. Antioxidanten zijn verbindingen die cellulaire schade door ontsteking en oxidatieve stress voorkomen. Oxidatieve stress is een aandoening die wordt veroorzaakt door een onbalans tussen antioxidanten en onstabiele moleculen, vrije radicalen genaamd, die uw cellen kunnen beschadigen. Druiven bevatten veel polyfenolen. Dit zijn antioxidanten waarvan is aangetoond dat ze oxidatieve stress en ontstekingen verminderen.

Omdat rode wijndruiven meer antioxidanten bevatten dan witte druivensoorten, kan het drinken van rode wijn de antioxidanten niveaus in het bloed in grotere mate verhogen dan het drinken van wit. Een hogere antioxidant gehalte wordt geassocieerd met een verminderd risico op ziekte. 

Kan helpen bij het bestrijden van ontstekingen

Wijn bevat verbindingen met ontstekingsremmende eigenschappen.

Chronische ontsteking is schadelijk en kan het risico op aandoeningen zoals hartaandoeningen, auto-immuunziekten en bepaalde kankers verhogen. Daarom is het het beste om dit type ontsteking zoveel mogelijk te voorkomen. Chronische ontstekingen kunnen worden verminderd door middel van een dieet, stressvermindering en lichaamsbeweging. Veel voedingsmiddelen hebben de kracht om ontstekingen te verminderen, en men denkt dat wijn daar een van is.

Kan de gezondheid van het hart ten goede komen

Onderzoekers geloven dat de hoge concentratie polyfenol-antioxidanten in rode wijn het risico op hoge bloeddruk, hoog cholesterol en stofwisselingsziekten kan helpen verminderen.

Bepaalde onderzoeken suggereren dat het drinken van rode wijn de bloeddruk kan verlagen bij mensen met hoge bloeddruk. Dit zou het risico op hartaandoeningen verminderen, maar andere onderzoeken suggereren dat een dagelijks glas rode wijn de bloeddruk niet verlaagt bij mensen met een normale bloeddruk. Of degenen die al een hartaandoening hebben. Bovendien kan wijn een wisselwerking hebben met medicijnen die de bloeddruk verlagen.

Bovendien kan overmatig alcoholgebruik negatieve effecten hebben op de gezondheid van het hart, waaronder een verhoogde bloeddruk en een hoger risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen. Of een matige wijn inname de gezondheid van het hart ten goede komt, staat ter discussie, aangezien onderzoek op dit gebied wordt voortgezet.

Mogelijke nadelen

Overmatig alcoholgebruik kan schadelijk zijn. Binge-drinken en het consumeren van grote hoeveelheden alcohol wordt in verband gebracht met negatieve gezondheidsresultaten. Sommige mensen hebben een erfelijke aanleg voor alcoholisme. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn voor alcohol misbruik.

Elk jaar overlijden er veel mensen als gevolg van overmatig alcoholgebruik. Overmatig alcoholgebruik brengt verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee, waaronder een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker, diabetes, hartaandoeningen, lever- en pancreasaandoeningen, evenals onbedoeld letsel. Als iemand wilt afkicken kunnen ze de mogelijkheden bekijken van een afkickkliniek zoals www.connection-sggz.nl.

Houdt er rekening mee dat, hoewel matige wijnconsumptie verschillende gezondheidsvoordelen kan bieden, het belangrijk is om rekening te houden met je algehele voedingskwaliteit. Een ongezond voedingspatroon kan opwegen tegen de voordelen van het drinken van een dagelijks glas wijn. Bovendien moeten bepaalde personen zich onthouden van alcohol, inclusief minderjarigen, zwangere vrouwen en personen die bepaalde medicijnen gebruiken.

Conclusie

Hoewel matige wijnconsumptie gezondheidsvoordelen kan hebben, kan overmatig alcoholgebruik negatieve gezondheidsresultaten hebben. Bepaalde individuen en bevolkingsgroepen dienen zich te onthouden van het drinken van alcohol. Kortom, het is belangrijk om te onthouden dat het drinken van wijn niet voor iedereen gezond is en ook niet nodig is. Je kunt dezelfde voordelen behalen door gezond te eten.