Duurzame alternatieven voor rietjes

Duurzame alternatieven voor rietjes

oktober 23, 2020 0 Door Roosje Broekkotte

In de horeca is ieder jaar weer verantwoordelijk voor een groot gedeelte plastic afval dat wordt weggegooid. Dit moet echt gaan verminderen de komende jaren. De Europese Unie zal de horeca verbieden om wegewerpplastic te gebruiken 2021. Er moeten dus alternatieven komen.  

Papieren rietjes  

In de horeca worden natuurlijk veel rietjes gebruikt voor alle drankjes. Het materiaal dat veelal gebruikt wordt voor rietjes is natuurlijk plastic. Omdat een rietje een wegwerpproduct is belanden er in de horeca veel rietjes in de afvalbak. Het is dan misschien een klein product maar omdat het op zo’n grote schaal wordt gebruikt is het toch heel uitputtend voor het milieu. Een goed alternatief voor de plastic rietjes zijn papieren rietjes. Papier is een stuk minder vervuilend voor het milieu en is makkelijk her te gebruiken. Gelukkig kunnen alle plastic wegewerpproducten worden vervangen door papieren wegwerpproducten. De papieren rietjes geven helemaal geen smaak af, de gebruiksvriendelijkheid doet dus niet onder aan plastic rietjes. En in tegenstelling tot plastic rietjes dwalen papieren rietjes niet nog jaren door de oceaan maar zijn volledig composteerbaar.  

Metalen rietjes 

De horeca kan ook kiezen om in plaats van een papieren rietje het drankje te serveren met een metalen rietje. Deze is oneindig veel keren her te gebruiken en daarom duurzaam. Het probleem is echter dat metalen rietjes ook veel nadelen hebben voor de horeca. In het begin zal de aankoop van metalen rietjes best een investering zijn. Ze kosten namelijk relatief duur veel vergeleken bij de papieren rietjes. Omdat de rietjes moeten worden hergebruikt kunnen de drankjes natuurlijk niet on-the-go worden meegegeven. De metalen rietjes zullen waarschijnlijk bij dure restaurants worden geïntroduceerd. Daar is genoeg kapitaal om te investeren en al het eten wordt in het restaurant geconsumeerd. Bij de lokale snackbar om de hoek zal je in 2021 hoogstwaarschijnlijk de papieren wegewerp rietjes gaan zien.