Diverse tips bij het verlagen van de bloeddruk

Diverse tips bij het verlagen van de bloeddruk

juni 23, 2020 0 Door Roosje Broekkotte

Hoe is het eigenlijk met jouw bloeddruk gesteld? In ons land neemt de (te) hoge bloeddruk helaas steeds meer toe. Een hoge bloeddruk is ook geen ziekte en de meeste mensen hebben geen last van symptomen. Maar indien een te hoge bloeddruk onbehandeld blijft, verhoogt dit het risico op hart- en vaatziekten. Regelmatig je bloeddruk (laten) testen is verstandig omdat een momentopname vaak geen goede indruk geeft. Ook thuis is dat mogelijk door een bloeddrukmeter aan te schaffen. Online zijn er ook diverse bloedmeters te koop voor een betrouwbaar aantal metingen, bijvoorbeeld op Bloeddrukmeterswebshop.nl.

Actief verlagen bloeddruk door voeding

Actief je bloeddruk verlagen door je voeding aan te passen, doe je als volgt:

Zaken die je moet vermijden

1. Alcohol

Eigenlijk zou je alcohol helemaal niet moeten drinken. Het is in ieder geval belangrijk om te matigen. Het algemene advies luidt dan ook om maximaal 1 normaal glas per dag te drinken.

2. Zout

Veel producten bevatten erg veel zout zonder dat je het direct proeft. Denk bijvoorbeeld aan bewerkt voedsel zoals een pizza of kant-en-klaar maaltijden. Ook kaas is door de bereidingswijze nu eenmaal een bron van veel zout.

3. Suiker

Te veel suiker in je voedingspatroon is slecht voor de bloeddruk omdat suiker de opname van kalium beperkt. En kalium is juist een van die stoffen die erg belangrijk zijn voor een gezonde bloeddruk. Minder suiker is echt niet zo moeilijk als je denkt, er zijn voldoende alternatieven.

4. Drop

Nederlanders zijn nu eenmaal vaak drop-eters. Als je aandacht hebt voor je bloeddruk, beperk je je tot enkele dropjes per dag.

Gezonde voeding om je bloeddruk te verlagen

1. Groente en fruit

Goede voeding is belangrijk. Per dag 2 stuks fruit en 250 gram groente bevat een hoop goede voedingsstoffen die ook evident zijn voor een gezonde bloeddruk. In groente en fruit zit onder meer kalium en magnesium die een grote rol spelen bij de bloeddruk.

2. Vezels

Voor een goede stofwisseling heb je voldoende vezels nodig. Bovendien zorgen vezels ervoor dat gifstoffen sneller worden afgevoerd en dat is bevorderlijk voor een lagere bloeddruk. Vezels zitten behalve in groente en fruit ook in volkorenproducten, peulvruchten en noten.

3. Thee

Gelukkig drinken we in ons land ook steeds vaker thee. Het meest werkzaam voor de bloeddruk zijn hierbij zwarte of groene thee. Deze zijn vanwege het hoge gehalte aan goede stoffen de beste keuze. Aangeraden wordt om per dag 2 of 3 koppen thee te drinken vanwege de gezondheidseffecten.

4. Kalium

Gelukkig zit dit metaal in veel voedingsstoffen die we dagelijks gebruiken zoals aardappelen, groente, fruit, zuivel en volkorenbrood. Kalium speelt een belangrijke rol bij het gezond houden van de bloeddruk. Bij een gevarieerd en gezond voedingspatroon krijg je voldoende binnen.

Wat kan je verder doen voor een gezonde bloeddruk?

Er is nog veel wat wetenschappers niet weten over de werking van de bloeddruk. Erfelijke factoren spelen een rol maar zeker ook leefstijl. Het onderstaande lijstje bevestigt dat nog eens. Bloeddruk verlagen is mogelijk door:

  • Stoppen met roken
  • Afvallen bij overgewicht
  • Voldoende te bewegen
  • Beter omgaan met stress