Detox sapkuren

Detox sapkuren

oktober 20, 2021 0 Door Roosje Broekkotte

Wil je snel en op een gezonde manier afvallen? Dan kan een detox sapkuur echt iets voor jou zijn. Je lichaam wordt op een natuurlijke wijze ontdaan van al haar giftige stoffen. Verschillende stoffen die je metabolisme verstoren worden afgevoerd tijdens een detox sapkuur. Voornamelijk stoffen uit bewerkt voedsel die zich mengen met het vet in je lichaam worden afgevoerd tijdens een sapkuur. Op deze manier verlies je snel overtollige kilo’s en zal je metabolisme zich weer versnellen. Daarnaast krijg je ook veel gezonde vitaminen binnen tijdens een detox sapkuur. In dit artikel wordt beschreven wat een detox sapkuur precies is en waarom het zo gezond is. 

Hoe ziet een detox sapkuur er uit?

Een detox sapkuur is een dieet dat volledige is gebaseerd op sappen. Er mag tijdens deze kuur helemaal geen vaste voedsel worden gegeten. Denk hierbij aan brood, pasta, rijst en verder eigenlijk alles dat niet vloeibaar is. Elke maaltijd wordt vervangen door een sapje dat alle voedingsstoffen bevat die jij dagelijks nodig hebt. Zo zullen er dus geen tekorten aan vitaminen ontstaan door een gebrek aan vaste voeding. 

Je zult je wel hongerig voelen doordat je maag niet verzadigd is. Het is dus belangrijk dat je mentaal sterk blijft en de verleiding weerstaat om andere producten te consumeren. Daarnaast moet je niet verwachten dat je in één keer veel gewicht verliest. De sapkuur is erop gericht om geleidelijk en gezond gewicht te verliezen. Dit is ook veel beter op de lange termijn, want een crashdieet leidt juist tot een snelle gewichtstoename wanneer je je oude eetpatroon weer oppakt. 

Wat zit er in een sapkuur?

De sappen bestaan voornamelijk uit verschillende groente- en fruitsoorten die zijn samengeperst. Dit zorgt ervoor dat de bestanddelen vloeibaar worden waarna ze makkelijk in een flesje kunnen worden gegoten als vloeistof. Veelvoorkomende combinaties zijn bijvoorbeeld appel, aardbei en avocado. 

De duur van een sapkuur kan variëren. Zo is er een 3-daagse sapkuur, 5-daagse sapkuur en 7-daagse sapkuur. We raden een beginner aan om te starten met de 3-daagse sapkuur, zodat hij kan uitproberen of een sapkuur iets voor hem is. Mensen met meer ervaring kunnen kiezen voor een 7-daagse sapkuur. 

De voordelen van een sapkuur

Je hebt hierboven kunnen lezen wat een sapkuur is, maar waarom zou iemand ervoor kiezen om een week lang honger te lijden? Daar zijn veel goede redenen voor. Hieronder staan een aantal voordelen uitgelicht:

  • Een sapkuur geeft je meer energie doordat alle giftige stoffen worden afgevoerd. Je hebt dus geen cafeïne meer nodig om wakker te blijven.
  • Je raakt volledig gehydrateerd, want je bent de hele dag door aan het drinken. 
  • Het wordt steeds makkelijker om voor een bewust eetpatroon te kiezen. 
  • Verder geef je je organen de kans om zich te herstellen. Je krijgt namelijk geen gifstoffen binnen die vaak wel in bewerkt voedsel zitten. 
  • Het spijsverteringsproces zal verbeteren. 
  • Je krijgt een gezondere huid door de vele vitaminen die je consumeert. 

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, heeft een detox sapkuur louter voordelen. Probeer nu zelf een sapkuur en ontdek wat voor voordelen het voor jouw lichaam heeft.