De walnoot: puur en verantwoord

De walnoot: puur en verantwoord

februari 18, 2020 0 Door Roosje Broekkotte

Walnoten kun je op veel verschillende manieren eten. De verse walnoot, net uit zijn dop, is onmisbaar op een kaasplateau. De geroosterde variant is juist weer heerlijk als garnering van ijs, gebak of pudding, maar kan ook uitstekend gebruikt worden in salades of in combinatie met gebakken champignons. Naast heerlijk is de walnoot ook nog eens verantwoord. De walnoot zit namelijk boordevol vitamines, mineralen en onverzadigde vetten. En een handjevol gezonde walnoten is al genoeg om te profiteren van zijn gezonde eigenschappen.

De gezonde eigenschappen van walnoten

Hoewel de walnoten vetten bevat, wordt je er niet dik van. De vetten die in een walnoot zitten, zijn goede vetten, onverzadigde vetten. Deze gezonde vetten zijn erg belangrijk voor ons lichaam. Dagelijks een handjevol walnoten draagt bij aan onder andere:

  • een betere nachtrust
  • een gezond hart
  • verlaging van het cholesterol
  • een verbetering van de stofwisseling
  • het verlagen van het risico op diabetes

Walnoten bevatten dan ook veel gezonde antioxidanten, wat veel voordelen voor de gezondheid met zich meebrengt. Ook bevatten walnoten de stof melatonine. Dit stofje regelt onder andere het natuurlijke ritme. De gezonde Omega vetzuren die de walnoot bevat dragen tevens bij aan een gezond lichaam en leven en dragen bij aan onder andere het verminderen van depressies.

Heerlijke walnoten eten

Dat de walnoten gezond zijn en lekker als tussendoortje, is zeker gebleken. Maar ter afwisseling zou je deze noot ook op een andere wijze kunnen eten. Leg bijvoorbeeld de walnoten op een kaasplateau of verwerk de walnoot in je salade. Je kunt de walnoten kopen in pure vorm, in hun dop. Deze dien je dan uiteraard zelf te kraken en eventueel te pellen of roosteren. Je kunt de noten ook gebrand of geroosterd kopen en gezouten of ongezouten. Er zijn verschillende recepten te bedenken waar deze walnoten in terug komen. Denk aan heerlijke salades met geitenkaas en sinaasappel of juist aan een smakelijke notencake met wortel. Hoe je de walnoot ook gaat eten, het is een altijd een lekker feestje in je mond!