De voordelen van groene smoothies

De voordelen van groene smoothies

december 4, 2019 0 Door Roosje Broekkotte

Je kunt op Instagram nauwelijks rond kijken zonder tegen iemand tegen te komen die foto’s van zijn of haar groene smoothie heeft gepost. Werkelijk iedereen lijkt aan dit gezonde drankje te zitten. Maar wat zijn die groene smoothies dan precies en wat zijn de voordelen?

Wat zijn groene smoothies?

Een groene smoothie bestaat altijd uit minimaal 3 ingrediënten. Deze zijn een vloeistof, een groene bladgroenten en wat fruit. Hieraan kunnen nog extra’s worden toegevoegd. Zoals ijsklontjes, kruiden of een superfood. Deze zijn bedoelt om de groene smoothie lekkerder of gezonder te maken.

Bij een groene smoothie is het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van een groene bladgroente. Zonder groente zou het een gewone fruit smoothie zijn. Ook gezond, maar niet zo gezond als een groene smoothie. Het zijn namelijk de groene bladgroenten die de smoothie zo gezond maken. Dit komt omdat groene bladgroenten rijk zijn aan vitamines, mineralen, antioxidanten en bio actieve stoffen zoals chlorofyl. Omdat de groente rauw wordt gegeten, en niet gekookt, zijn als deze voedingsstoffen bovendien optimaal bewaart gebleven tijdens de bereiding.

Hoe wordt een groene smoothie gemaakt?

Een groene smoothie wordt gemaakt met behulp van een blender. Hierin wordt als eerste de vloeistof gedaan. Meestal gewoon water maar dit mag ook een plantaardige melkvervanger zijn zoals amandel- of rijstdrink. Zolang het maar geen gewone zuivel is. Zuivel werkt verzurend terwijl de gezondheidsvoordelen voor een deel te danken zijn aan de alkalische eigenschappen van een groene smoothie.

Nadat de vloeistof is toegevoegd wordt er groene bladgroente in de blender gedaan. Geschikt bladgroenten zijn spinazie en boerenkool. Er kan ook gebruik gemaakt worden van andere bladgroenten zoals andijvie, sla of snijbiet. De groenten dient eerst goed fijn gemalen te worden alvorens het fruit kan worden toegevoegd. Om het blenden soepel te laten verlopen dient dit fruit in stukken gesneden te zijn.

Geschikte fruitsoorten zijn appels, sinaasappels en bananen. Voor de smaak kan nog een tweede fruitsoort zoals aardbeien, blauwe bessen of frambozen worden toegevoegd. Er kan ook gebruik worden gemaakt van pakjes met ingevroren fruit. Het voordeel hiervan is dat je altijd fruit in huis hebt en het de smoothie lekker koel maakt.

Voordelen groene smoothies

Die groene smoothies zien er niet alleen leuk uit, ze zijn ook nog eens erg lekker en super gezond. Of ze lekker zijn zal je zelf moeten beoordelen. Zoek een goed groene smoothie recept op om zelf een smoothie te maken dan zullen wij je vertellen wat de voordelen zijn.

Voordeel #1: goede bron van voedingsstoffen

Een groene smoothie is erg rijk aan voedingstoffen. Het bevat veel verschillende soorten vitamines, mineralen, antioxidanten, spoorelementen en bio actieve stoffen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam niets tekort zal komen en de processen in je lichaam goed kunnen verlopen.

Voordeel #2: geschikt om mee af te vallen

Veel mensen vallen af door groene smoothies te drinken. Dit doen ze door een maaltijd te vervangen voor een groene smoothie. Maaltijden die het beste vervangen kunnen worden zijn het ontbijt of de lunch. Door deze door een groene smoothie te vervangen krijg je minder koolhydraten binnen. Een beperking van de hoeveelheid koolhydraten is belangrijk in het afvalproces. Het zorgt ervoor dat de bloedsuiker lager wordt. Hierdoor dalen de insuline waarden in het lichaam. Lage insulinewaarden maken het voor het lichaam mogelijk om vet te gaan verbranden terwijl hoge waarden juist zorgen voor vetopslag. 

Voordeel #3: makkelijk te maken

De eerste paar keer is het misschien even wennen maar een smoothie is echt heel makkelijk om te maken. En dat in een handomdraai. Wat water in de blender. Een paar handjes spinazie en banaan in partjes erbij. Een minuut op de hoogste stand van de blender en klaar. 

Voordeel #4: makkelijk mee te nemen

Indien je een smoothie afgesloten en gekoeld bewaart dan zijn ze makkelijk 24 uur houdbaar. Heb je op je werk een koelkast dan kan je daar makkelijk je smoothie voor de lunch bewaren. Of je kunt je smoothie in de auto drinken op weg naar je werk, indien je niet genoeg tijd hebt om thuis te ontbijten. 

Voordeel #5: je kunt ze naar eigen smaak maken

Omdat je je smoothies zelf maakt kan je ze maken zoals jij ze lekker vindt. Het is raadzaam om te beginnen met recepten of een receptenboek om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met verschillende ingrediënten. Maar niemand houdt je tegen als je kaneel of gember in je smoothie wilt doen. Je kunt de smoothies helemaal naar eigen smaak of gelegenheid maken. Heb je meer energie nodig omdat je gaat trainen dan doe je er een eetlepel havermout in. Moet je heel de middag door op een smoothie dan doe je er een eetlepel kokosvet in. Dit houdt je lang verzadigd. Moet je herstellen van een krachttraining dan doe je er een eetlepel pindakaas in voor extra eiwitten. De mogelijkheden zijn zo goed als oneindig. 

Voordeel #6: ze maken je huid mooier

Groene smoothies maken je niet alleen gezonder, ze maken ook je huid mooier. Dit is te danken aan de detox werking van groene smoothies. Het bladgroen (chlorofyl) in de groene bladgroenten zorgen ervoor dat je lichaam afvalstoffen kan afvoeren. Na verloop van tijd zal dit resulteren in een mooiere en gladdere huid. 

Voordeel #7: helpen tegen brandend maagzuurVeel mensen hebben last van brandend maagzuur. Dit is het gevolg van verkeerde voedingskeuzes. Door dagelijks een groene smoothie te drinken kan gezorgd worden dat de zuurbalans van de maag weer op het juiste niveau komt. Groene smoothies hebben een alkalisch effect op de maag en darmen. Dit creëer een milieu waarin de goede darmbacteriën zich goed bij voelen.