De toekomst van milieuvriendelijke verpakkingen

De toekomst van milieuvriendelijke verpakkingen

augustus 19, 2020 0 Door Roosje Broekkotte

De toekomst van de voedingsindustrie bevindt zich in de beginfase van een wereldwijde revolutie, met honderden landen die stappen ondernemen in de richting van de criminalisering van plastic voor eenmalig gebruik.

De Verenigde Naties bevestigd dat meer dan 127 landen al een beleid hebben ingevoerd om het gebruik van plastic tasjes te verminderen. In Kenia en Rwanda is ingevoerd dat mensen die een plastic tas producten, verkopen of zelfs dragen een 4 jaar lange gevangenisstraf riskeren.

Maar ondanks de strenge maatregelen op plastic tasjes blijft het een feit dat het merendeel van het plastic voor eenmalig gebruik wordt geproduceerd door de voedingsindustrie. In 2018 rapporteerde een wereldwijde strandopruiming en enquête, georganiseerd door Ocean Conservancy, dat voedselverpakkingen negentig procent van de plasticvervuiling op stranden wereldwijd vormden.

Waarom milieuvriendelijke verpakkingen belangrijk zijn voor de toekomst?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 97 procent van het plastic onder het oceaanoppervlak wordt gevonden. Dit verklaart waarom het World Economic Forum heeft voorspeld dat er in 2050 meer plastic dan vis in de oceaan zal zijn. Het enorme volume plastic, zowel in de oceaan als op het land, heeft een catastrofaal niveau bereikt. Om dit in perspectief te plaatsen, heeft de vervuiling door plastic voor eenmalig gebruik (zoals traditionele voedselverpakkingen) ertoe geleid dat een aantal wetenschappers gelooft dat we nu het ‘plastic tijdperk’ zijn ingaan.

Dit betekent dat de 360 miljoen ton plastic die alleen al in het afgelopen jaar is geproduceerd, een zo grote ecologisch impact zal hebben dat er sporen van plastic worden gevonden in de fossielen van toekomstige millennia. Gelukkig zijn wereldleiders begonnen met het geleidelijk afbouwen van plastic voor eenmalig gebruik. Vanwege de sterke link tussen traditionele voedselverpakkingen en plastic voor eenmalig gebruik is er een massale verandering gaande in de voedingsindustrie.

In Europa zal het verbod op eenmalig gebruik van plastic ingaan vanaf 2021, waarna rietjes, roerstaafjes, voedselcontainers, borden, polystyreen bekers en plastic bestek officieel een strafbaar feit zullen zijn. Hoewel overtreders niet achter de tralies komen te staan, worden er hoge boetes en straffen opgelegd. Door de juridische en sociale implicaties hebben voedselverkopers geen andere keus dan om mee te doen.

Bron: https://www.remmertdekker.nl/site/nl/