De opkomst van het ijsbad

De opkomst van het ijsbad

maart 20, 2023 0 Door Roosje Broekkotte

De populariteit van koudetherapie en het nemen van ijsbaden is de afgelopen jaren flink toegenomen. Toen ‘the Iceman” Wim Hof in 2012 zijn eerste boek over blootstelling aan de kou publiceerde, was er nog weinig bekend over de voordelen van deze vorm van therapie. Inmiddels kent vrijwel elke Nederlander wel iemand die de dag graag begint met een koude douche of een duik in een ijsbad neemt. Wat bezielt deze mensen? En waarom is koudetherapie juist nu zo populair aan het worden?

Het blootstellen van het lichaam aan koude temperaturen is heeft een heel scala aan effecten. Velen zijn bekend met het gebruik van koude om de pijn van een sportblessure te bestrijden of het herstel te bespoedigen. Maar niet iedereen is op de hoogte van de cardiovasculaire, psychologische en hormonale voordelen van koudetherapie.

De afgelopen jaren zijn er verschillende onderzoeken geweest die het effect
Het zorgt voor een directe boost van adrenaline in het lichaam waardoor mensen zich direct alerter en opgewekter voelen. Daarnaast verhoogt het voor langere termijn het niveau van het gelukshormoon dopamine met wel 250% volgens recent onderzoek. Daarnaast zijn er verschillende effecten die het immuunsysteem ondersteunen zoals de aanmaak van extra witte bloedcellen, die infecties in het lichaam bestrijden. Uit onderzoek van het AMC blijkt zelfs dat dagelijks koud afdouchen leidt tot 29 procent minder ziekteverzuim.

Voor het verkrijgen van de gewenste effecten is het van belang dat het water voldoende koud is en de persoon in kwestie lang genoeg -uit eigen beweging- in die kou verblijft. Voor de meeste beginners is hiervoor een koude douche, of een koud meertje voldoende. Andere beoefenaars waarbij de gewenning van het koude douchen al is ingetreden, of die op zoek zijn naar een intensere beleving, hebben extra kou nodig. Dit kan door het toevoegen van ijs aan het bad water, of door gebruiken te maken van gekoelde ijsbaden of zoals de CoolCube van het Haarlemse bedrijf Khione Cold Therapy.

De voordelen van koude therapie worden inmiddels steeds duidelijker. Na de vele wetenschappelijke onderzoeken kan duidelijk geconcludeerd worden dat veel mensen voordeel zouden ondervinden, als ze tenminste bereid zijn onder een koude douche te staan of in een koud bad te springen.