De leer van Ayurveda

De leer van Ayurveda

november 19, 2020 0 Door Roosje Broekkotte

Misschien heb je er wel eens van gehoord: Ayurveda. Het is een eeuwenoude geneeskunde die erop focust om het lichaam perfecte balans te krijgen zodat we gezond en jong blijven. In deze blog zal de basis van de Ayurvedische leer worden uitgelegd. Ook zal er kort verteld worden hoe wij het hedendaags kunnen toepassen om te profiteren van de levensverlengende effecten.  

3 Dosha’s  

De sleutel tot het begrijpen van Ayurveda ligt in de leer van de drie dosha’s. Dit zijn de belangrijkste energiekrachten in het menselijk lichaam die alle mentale functies van een persoon beheersen en ze worden Vata, Pitta en Kapha genoemd. De verschillende functies van de drie dosha’s blijken uit hun karakteristieke eigenschappen, die kunnen worden afgeleid uit de vijf basiselementen: ether, lucht, vuur, water en aarde. De dosha’s zijn opbouwt uit deze elementen.  

Vata 

Vata is samengesteld uit de elementen lucht en ether en wordt beschouwd als levensenergie. Vata heeft de eigenschappen: licht, wendbaar, snel, dun, koel, droog en vochtig. Deze levensenergie heeft een aantal belangrijke functies. Het stuurt alle willekeurige en onvrijwillige bewegingen aan, beïnvloedt spieren, reguleert interne organen, bloedcirculatie, ademhaling en alle uitscheidingsprocessen. Het heeft ook invloed op bekwaamheid, helderheid en opmerkzaamheid. 

Pitta 

Pitta is samengesteld uit de elementen water en vuur en wordt beschouwd als een metabolisch principe. De kenmerken zijn: heet, licht, vloeibaar, vloeibaar, scherp, prikkelend, olieachtig. En pitta regelt de lichaamstemperatuur, spijsvertering en stofwisseling, bloedtesten en zicht. Ook intelligentie en emotionele expressie zijn verbonden aan pitta.  

Kapha 

Kapha is samengesteld uit de elementen aarde en water. Van deze dosha komt onze weerstand tegen ziekten. Kapha heeft de volgende eigenschappen; hard, koud, zacht, zoet, stabiel, langzaam, olieachtig, glad, hard, langzaam. De dosha zorgt voor lichaamsstructuren en waterbalans, reguleert psychologische stabiliteit en balans, evenals geheugenfuncties. 

Ashwagandha 

Ashwagandha capsules is een vorm waarop wij de Ayurvedische geneeskunde kunnen toepassen op ons eigen leven. Ashwagandha bevat de pure wortel van de Withania Somnifera-plant. Dit specialiteitsproduct is een volledig natuurlijk product en traditioneel Ayurvedisch. In de oude Ayurveda werd dit kruid gezien als een remedie die waarschijnlijk natuurlijke ontspanning zou kunnen ondersteunen. Door deze te slikken zal je lichaam in een balans raken van de 3 dosha’s waardoor je kan profiteren van de levensverlengende effecten.