De juiste voeding voor zwangere vrouwen

De juiste voeding voor zwangere vrouwen

april 6, 2021 0 Door Roosje Broekkotte

Wat een vrouw eet en drinkt tijdens de zwangerschap, is de belangrijkste voedingsbron van haar baby. Er wordt daarom aanbevolen om als aanstaande moeder een verscheidenheid aan gezonde voedingsmiddelen te nemen. Op deze manier worden namelijk de belangrijkste voedingsstoffen die de baby nodig heeft voor groei en ontwikkeling geleverd. Veel vrouwen vragen zich af wat de dan wel of niet mogen eten. Laten we hier eens induiken.

Vis en zeevruchten

Dit is eigenlijk de grootste vraag die zwangere vrouwen hebben. Je wilt niet weten hoe vaak “garnalen zwanger” gegoogeld wordt. Blijkbaar hebben zwangere vrouwen hier ontzettend veel behoefte aan. En dat is maar goed ook! Vis is een goede bron van magere eiwitten en ijzer. Sommige soorten vis, waaronder zalm, sardines en garnalen, bevatten ook omega-3-vetzuren, een gezond vet dat goed is voor het hart.

De vrouwenblog Dameswiki.nl is nog wat verder in het onderwerp gedoken. Zij geven aan dat zwangere vrouwen tussen de 220 en 340 gram aan vis en schaaldieren mogen eten per week. Om dit te halen kun je denken aan twee tot drie maaltijden. Hierbij is het belangrijk de vis goed te koken, kwaliteitsproducten te kopen en garnalen van de 22ste week van je zwangerschap te vermijden.

Voedsel om te eten

Tijdens de zwangerschap moet het je doel zijn om meestal voedzaam voedsel te eten. Focus hierbij op fruit, groenten, magere eiwitten, volle granen en zuivelproducten. We raden je aan om de helft van je bord te vullen met fruit en groenten, een kwart met volle granen en een kwart met een bron van magere eiwitten. Gebruik bij elke maaltijd ook een zuivelproduct. Naast een gezond dieet, moeten zwangere vrouwen ook dagelijks een vitamine nemen om enkele van de voedingsstoffen te verkrijgen die moeilijk uit voedsel alleen te krijgen zijn, zoals foliumzuur en ijzer.

Voedsel om te vermijden

Veel van deze wist je waarschijnlijk al, maar we noemen ze toch even snel. Vermijd tijdens je zwangerschap alcohol, vissen met een hoog kwikgehalte, ongepasteuriseerd voedsel en rauw vlees of vis. Probeer ook het consumeren van cafeïne te beperken tot 200mg per dag.