De gezondheidsvoordelen van wijn

De gezondheidsvoordelen van wijn

mei 18, 2021 0 Door Roosje Broekkotte

Wijn heeft in de loop der jaren veel studies ondergaan. Waarschijnlijk om een excuus te vinden om het zoveel mogelijk te drinken. En dit is gelukt! Een glas wijn levert namelijk enkele verrassende voordelen op. We hebben een aantal van deze interessante feiten verzameld. Neem het licht op, leer jouw favoriete drankje kennen en drink met mate.

Voorkomen van obesitas

Ja, dat lees je goed. Wijn, met name witte wijn, bevat antioxidanten die het cholesterolgehalte verlagen en gewichtsverlies kunnen ondersteunen door het verbranden van buikvet. Het verliezen van buikvet is iets waar veel vrouwen blij van worden. Let wel op dat we hier praten over obesitas en niet overgewicht. Maar goed, prima excuus om die witte wijn Oostenrijk open te trekken!

Helpt ons hart gezond te houden

Het drinken van één glas wijn per dag kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen vanwege de polyfenolen die het bevat. Als dat geen reden is om een glas in te schenken, dan weet ik het ook niet.

Alzheimer voorkomen

Mensen die ouder worden zijn altijd bang om hun dierbare herinneringen kwijt te raken. Sommigen geloven dat het onvermijdelijk is, maar er zijn honderden manieren om dit te voorkomen. Een van deze methoden is door wijn te drinken. Studies tonen aan dat wijnconsumptie het risico op dementie kan verminderen, wat vaak leidt tot de ziekte van Alzheimer. De resveratrol in wijnen helpt namelijk de bloedvaten open te houden, zodat te toevoer van zuurstof en glucose door kan blijven gaan. De hersenen kunnen herinneringen nu beter bewaren.

Hou een depressie op afstand

Van wijn worden we vrolijk, dat is een feit. Maar dit kan wordt ook ondersteund door onderzoek. Hieruit bleek dat personen die twee tot zeven glazen wijn in een week dronken, minder vatbaar waren voor depressie dan niet-drinkers. Nogmaals, dit gaat over met mate drinken, omdat in hetzelfde onderzoek degenen die zware alcoholische dranken dronken meer vatbaar waren voor depressies. Kortom, met af en toe een wijntje, is helemaal niets mis!