Creatine voor bij het sporten: de 3 grootste voordelen

Creatine voor bij het sporten: de 3 grootste voordelen

april 4, 2018 0 Door Roosje Broekkotte

In de fitnessbranche worden veel supplementen gebruikt voor spieropbouw. Eén van deze supplementen is creatine. Heel veel mensen denken dat creatine een anabole steroïde is, dit is totaal niet zo. Creatine wordt in ons eigen lichaam aangemaakt, in de lever. Dit is ongeveer één gram per dag. Maar daarnaast kun je het ook gebruiken als supplement. Ik geef in deze blog de 3 grootste voordelen van creatine gebruik.

Eerst zal ik even uitleggen wat creatine precies is. Creatine wordt dus in ons eigen lichaam aangemaakt uit een bepaald aminozuur. En 95% van deze creatine wordt opgeslagen in spiervezels. En daarnaast wordt 5% opgeslagen in nieren, de hersenen en de lever.

Creatine helpt bij de productie van ATP. ATP is eigenlijk het energie molecuul van ons lichaam. Dagelijks gebruiken wij 5 gram per dag. En we maken dus zelf maar één gram aan. Vandaar dat creatine goed kan zijn om als supplement te slikken. Hier komen de tips:

Voordeel #1: Creatine zorgt voor meer kracht

Creatine helpt bij het liften van gewichten. Doordat je meer creatine binnenkrijgt, wordt er meer creatine in je spieren opgeslagen. Hierdoor krijg je dus eigenlijk meer energie omdat je meer ATP moleculen kunt gebruiken.

Op deze manier kun je zien dat je van een oefening meer herhalingen kunt maken en daarnaast zwaarder kunt liften. Op deze manier wordt je dus sterker daarnaast helpt het ook nog bij een High Intensity interval training. Normaal gesproken is je ATP op na 8 tot 10 seconden. Wanneer je creatine als supplement slikt kun je eigenlijk een aantal seconden extra doortrainen.

Voordeel #2: Creatine helpt bij spiergroei

Creatine helpt zowel op korte termijn als op lange termijn voor het ontwikkelen van spiergroei, daarnaast werkt het niet alleen goed voor mensen die sporten maar denk bijvoorbeeld ook aan mensen die totaal niet kunnen sporten. Welke verschillende processen helpen hierbij?

Nou, dit zijn er 4. Het eerste proces is dat creatine helpt bij het verlengen van de duur van je training. Oftewel, je kunt langer trainen en wanneer je langer kunt trainen houdt het in dat je meer spiergroei kunt ontwikkelen.

Bij proces twee blijkt dat het beter is of eigenlijk meer zorgt voor het herstellen van je spieren. En zodra je spieren beter kunnen herstellen. Kun je ook meer spiergroei ontwikkelen.

Proces 3 zorgt ervoor dat je meer IGF kan aanmaken. Oftewel: je maakt meer groeihormonen aan.  Wanneer je meer groeihormonen aanmaakt kunnen je spieren meer groeien.

En bij proces 4 blijkt dat het voor minder spierafbraak zorgt. Wanneer je minder spierafbraak hebt heb je ook meer spiergroei. Dit zijn dus eigenlijk 4 processen die ervoor zorgen dat je meer spiergroei krijgt. Hierdoor word je dus breder.

Voordeel #3: Creatine maakt je slimmer

Zoals ik in de inleiding zei wordt ook 5% van de creatine opgeslagen in de hersenen. Je hersenen hebben ontzettend veel energie nodig om de hele dag te kunnen denken. Dus moeten ze aardig wat ATP moleculen gebruiken.

Creatine helpt dus bij het aanmaken van deze ATP moleculen. Wanneer je dus creatine gebruikt, heb je meer energie voor je hersenen. Daarnaast is gebleken dat, creatine de homocysteine levels in je bloed laat zaken. Homocysteïne wordt gelinkt aan bepaalde hersenziekten, denk hierbij aan Alzheimer, ALS en Parkinson.

Wanneer je creatine gebruikt, verlagen deze homocysteine levels. Vandaar dat je ook verminderde kans hebt op bepaalde hersenziekten. Dit waren de 3 grootste voordelen van creatine gebruik.

Wil je meer te weten komen over supplementen en superfoods? Klik dan hier.