
Beste manier om GF-afval te verwerken in de horeca
Etensresten, fruit- en aardappelschillen, koffieprut en noem zo maar op wordt ook wel GF-afval genoemd. Deze afkorting staat voor groente- en fruit afval. De afgelopen jaren zijn we in Nederland erg goed bezig geweest om dit afval steeds vaker te scheiden, zowel huishoudens als horecabedrijven zijn steeds meer bezig met afvalscheiding. In dit artikel vertellen we wat GF-afval precies is, waarom recycling belangrijk is en wat de beste manier is om dit afval te verwerken.
Groente en fruit afval
Als horecaonderneming krijg je veel te maken met etensresten, groente- en fruitafval. Ook wel Swill afval genoemd. Het is belangrijk om dit afval te scheiden. Komt dit afval bij het restafval terecht? Dan kan het niet meer verwerkt worden en wordt het GF-afval verbrand. Zo gaan er circulaire kansen verloren.
Het grote voordeel van groente, fruit en tuinafval is dat het vergist of gecomposteerd kan worden, waardoor het terug in de natuur belandt. Zo worden grondstoffen behouden en draag je bij aan een verwerking van GFT-afval met minder CO2 uitstoot.
Hoe werkt de verwerking van GFT afval?
Wanneer je GFT afval in groene containers verzameld, dan worden deze opgehaald om vervolgens naar een tussenlocatie gebracht te worden. Op deze locaties wordt met een sorteermachine alles wat er niet in past eruit gehaald. Denk bijvoorbeeld aan papier, blikjes en plastic. Dit zorgt ervoor dat er alleen puur GFT-afval overblijft. Dit wordt vervolgens samengeperst en naar een verwerkingsbedrijf gebracht. Bij dit verwerkingsbedrijf wordt het afval in een grote vergistingsinstallatie vergist.
Swill afval zelf verwerken met een machine
Voor horecaondernemingen is afvalverwerking een flinke kostenpost, terwijl dat helemaal niet nodig is. Zo zijn er machines die keukenafval en organisch afval verteert. Dit levert je een flinke kostenbesparing op en voorkomt onnodige CO2 uitstoot. Ga naar Powerknot.nl voor meer informatie over deze machines voor het snel verwerken van GFT, organisch afval en vers voedsel op locatie zonder geluid of geur.