(Be)spaar je tanden met goede voeding

(Be)spaar je tanden met goede voeding

juli 18, 2022 0 Door Roosje Broekkotte

Dat gezonde voeding goed voor je is, is een open deur. Maar wist je dat het ook voor je tanden veel beter is om gezond eten te vermalen dan bijvoorbeeld friet of pizza? Met het juiste voedsel blijven je tanden wit en kan je vol vertrouwen je glimlach laten zien. In dit artikel ontdek je welk eten goed is voor je tanden, en wat je beter kunt laten staan.

Wat is goed voor je tanden?

Bonen, eieren, rood vlees en vis zijn voedselproducten die goed zijn voor je tanden. Dat zit zo. Eiwitrijke voedselproducten zijn een bron van fosfor. Fosfor is na het calcium het meest voorkomende mineraal in ons lichaam. Calcium en fosfor zorgen voor de opbouw van sterke botten en, daar zijn ze, je tanden.

Bijkomend voordeel is dat de genoemde producten goede bronnen van ijzer zijn. Een tekort aan ijzer kan onder meer leiden tot een ontsteking van je tong. In combinatie met deze voeding en een regelmatige behandeling bij CDC Tandzorg, zal je een sterk en stralend gebit hebben.

Hoe zit het met groenten en fruit?

Groenten en fruit zijn gezond en daardoor zal het ook wel goed zijn voor je gebit. Dat zou je denken, maar er zijn sommige soorten die je voor de staat van je tanden beter niet kunt eten. Het gaat vooral om zuur fruit, zoals appels, bramen en bessen. Ook vruchtensappen en producten zoals appelstroop zijn niet zo goed voor je gebit.

Qua groenten zijn rode bieten en augurken, weer vanwege de zuurgraad, niet best voor je tanden. Toch zijn de meeste groenten en fruit wel goed voor lichaam, geest én gebit. Groene groenten zoals broccoli, spinazie en sla zorgen dankzij een hoog ijzergehalte voor een beschermlaagje op het tandglazuur.

Fruit is vooral goed vanwege de hoeveelheid vitamine C. Zelfs zure appels en kiwi’s zijn om die reden goed voor de gezondheid van je tandvlees.

Kaas, melk en yoghurt

Zuivelproducten zoals kaas, melk en (ongezoete) yoghurt vormen een goede bron van calcium, en daarom goed voor je tanden. Nu zit er in melk wel lactose, maar dit is een natuurlijke suiker. Daarmee is dit een stuk minder slecht voor je tanden dan geraffineerde suikers.

En wat met implantaten?

Hoe zit het met implantaten voor je gebit? In principe hoef je met implantaten niet anders te eten dan met ‘gewone’ tanden. De eerste tien dagen na de ingreep eet je zacht voedsel, daarna kan je je tanden verblijden met hetzelfde (gezonde) eten dat je voor de ingreep consumeerde.

Dit kan je beter niet eten (voor je tanden)

Zoals je daarnet al hebt gelezen, kan zuur eten de staat van je gebit aantasten. Vooral sauzen zoals tomatenketchup en sojasaus kan je beter laten staan. Deze bevatten ook nog eens veel suiker. Sportdranken zijn goed tijdens het sporten, maar niet voor je tanden. Te veel suikers en te zuur. En koek, broodjes en gebak blijft tussen je tanden zitten, waardoor bacteriën de kans krijgen zich er te nestelen.