Barbecueën ongezond? Dankzij deze tips niet meer!

Barbecueën ongezond? Dankzij deze tips niet meer!

juli 16, 2019 0 Door Roosje Broekkotte

Lekker een biertje erbij en het vlees omdraaien op de barbecue. Het is heerlijk het vlees te horen sissen als het op de barbeque gaat. Bij de eerste tekenen van mooi weer is het belangrijk om alles in huis te halen. Er zijn steeds meer bedrijven die voor een complete barbecue ervaring zorgen. AZ bbq aan huis is één van de partijen welke dit ook doen. Het is natuurlijk gemakkelijk om hier gebruik van te maken. De vraag bij velen is echter of het wel zo gezond is om te barbecueën. We delen graag onze tips om zonder zorgen de barbecue aan te steken.

Een traditie welke gaat veranderen?

Barbecueën is natuurlijk een ware traditie waar we allemaal van houden. De rook van de kolen en het houtskool is echter niet zo gezond. Er komen teerachtige stoffen vrij welke kankerverwekkend kunnen zijn. Wanneer het eten aanbrandt gebeurt dit ook. Het is daarom belangrijk om de zwarte korstjes weg te snijden en zeker niet op te eten. Op gas koken is een goed alternatief. We hebben nog meer tips.

Een hittebestendig bakje gebruiken

Wanneer de rook omhoog gaat uit de briketten dan ziet dat er gezellig uit. Het smeult langzaam. Als er een druppel vet uit het vlees op het hete vuur komt dan stijgt er rook omhoog. De slechte stoffen komen dan nog in het vlees terecht. Om dit te voorkomen is het goed om een hittebestendig bakje te gebruiken. Hierna is het eenvoudig om het vlees te roosteren. Ook is het slim om aluminiumfolie om het vlees te doen. Het is eigenlijk hetzelfde als een bakje. Het is een eenvoudige maatregel om te genieten van het vlees op een gezonde manier.

De juiste kwaliteit vlees en volop salades

Het is belangrijk om een lekker stukje vlees, vis of kip te grillen op de barbecue. Door voor kwaliteit te kiezen zal zich dat vertalen naar lekkerder en beter vlees. Het is ook slim om meer kip en vis te eten dan rood vlees. Het is gezonder. Bij kip is het uiteraard van belang dat het goed gaar is. Controleer het en leg het eventueel terug. Daarnaast een lekkere salade eten zorgt voor een goede balans. De barbecue kan hierdoor een nog gezonder worden dan een doordeweekse maaltijd.

Old skool barbecue vs gas

We noemden net al dat het barbecueën op gas beter is dan het barbecueën op houtskool of briketten. Het komt simpelweg omdat er minder schadelijke stoffen vrijkomen. Het is hiernaast ook gemakkelijker. Het is nu mogelijk om in een handomdraai de barbecue aan te doen. Geen geknoei met speciale brandstoffen of aanmaakblokjes om het vuur aan te krijgen. Wanneer de barbecue is afgelopen is het ook eenvoudig om de gaskraan dicht te draaien.

Relativeren

Het is natuurlijk goed om alles in perspectief te zien. Het is goed om stil te staan bij de gezondheid. Wanneer we echter niet roken en dan één of twee dagen in de rook van een barbecue staan (een avondje of middagje) dan zal het nog geen nadelige gevolgen hebben. Het is goed om waar mogelijk gezonder te barbecueën. Het is echter niet nodig om volop maatregelen te treffen. Uiteindelijk is het een zaak om te genieten van het heerlijke eten.