Alles wat je moet weten over Weight Gainers

Alles wat je moet weten over Weight Gainers

mei 22, 2023 0 Door Roosje Broekkotte

Weight Gainers zijn supplementen in poedervorm die ook vaak Mass Gainers worden genoemd. Deze supplementen zijn ontworpen om in gewicht aan te komen met hoogwaardige eiwitten en koolhydraten. Ze bevatten weinig vet maar zijn rijk aan calorieën. Als je probeert aan te komen en je spiermassa te vergroten, is het essentieel dat je een grote hoeveelheid calorieën binnenkrijgt en dan kan een weight gainer nuttig zijn. Het kan een hele uitdaging zijn om een grote hoeveelheid calorieën binnen te krijgen via gewone voeding alleen. Dat is waar Weight Gainers om de hoek komen kijken.

Hoewel Weight Gainers duidelijk tot doel hebben je te helpen kilo’s aan te komen, is het belangrijk om te onderzoeken hoe ze werken, of en waarom ze effectief zijn, en of ze de moeite waard zijn.


Wat zijn weight gainers?


Weight gainers, ook bekend als mass gainers, zijn voedingssupplementen die speciaal zijn ontwikkeld om je te helpen bij het aankomen van gewicht. Ze bevatten een calorierijk mengsel van eiwitten, koolhydraten en vetten, samen met toegevoegde vitaminen, mineralen en soms andere ingrediënten zoals creatine of glutamine.

Het voornaamste doel van weight gainers is mensen  helpen die moeite hebben om via gewone maaltijden voldoende calorieën binnen te krijgen. Ze worden vaak gebruikt door sporters, bodybuilders en mensen die intensief trainen of een snelle stofwisseling hebben. Weight gainers bieden een gemakkelijke en geconcentreerde bron van calorieën, waardoor het gemakkelijker wordt een calorieoverschot te bereiken dat nodig is voor gewichtstoename en spiergroei.

Verhouding macronutriënten: eiwit, koolhydraten, vetten.


Hoewel Weight gainer-producten enige gelijkenis vertonen met veel gewone eiwitpoeders, zijn er enkele belangrijke verschillen die hun onderscheidt. Weight gainers bevatten bijna altijd veel meer calorieën, eiwitten en koolhydraten dan standaard eiwitpoeders. Deze extra voedingsstoffen zijn cruciaal voor het aankomen in gewicht (massa).

Calorieën:
Het belangrijkste kenmerk van alle Weight gainers is het hoge caloriegehalte, dat essentieel is voor gewichtstoename. Veel Weight gainers bevatten meer dan drie keer zoveel calorieën per portie als een standaard eiwitpoeder. Het hoge aantal calorieën is de drijvende factor achter de resultaten van deze producten.

Eiwit:
Weight gainers bevatten meestal een aanzienlijke hoeveelheid eiwitten ter ondersteuning van spiergroei en herstel. Het eiwitgehalte kan variëren van ongeveer 20 gram tot meer dan 50 gram per portie, afhankelijk van het specifieke product. Eiwitbronnen die vaak worden gebruikt in weight gainers zijn Whey Eiwit concentraat en Whey Eiwit Isolaat, micellaire caseïne en soms plantaardige eiwitten zoals soja- of erwteneiwit.

Koolhydraten:
Weight gainers bevatten doorgaans veel koolhydraten als energiebron en ter ondersteuning van gewichtstoename. Het koolhydraatgehalte kan sterk variëren, van 50 gram tot meer dan 250 gram per portie. Bekende koolhydraatbronnen in Weight gainers zijn maltodextrine, dextrose, waxy maize starch, rijstpoeder en havermout. Sommige Weight gainers bevatten ook vezels, zoals inuline of havermeel.

Vetten:
Weight gainers bevatten vaak een matige hoeveelheid vet, die bijdraagt aan het totale caloriegehalte. Het vetgehalte kan per product variëren van een paar gram tot meer dan 20 gram per portie. Vetten in Weight gainers kunnen afkomstig zijn van middellange-keten triglyceriden (MCT’s), plantaardige oliën of andere gezonde vetbronnen.


Toegevoegde voedingsstoffen:

Naast de macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) die gewoonlijk in weight gainers zitten, zijn er verschillende extra voedingsstoffen die kunnen worden toegevoegd. Hier volgen enkele voorbeelden:

 1. Vitaminen en mineralen: weight gainers kunnen worden verrijkt met essentiële vitaminen en mineralen om de algehele gezondheid te ondersteunen. Dit kunnen vitaminen zijn als vitamine C, vitamine D en vitamine E, en mineralen als calcium, magnesium en zink.
 2. Vezels: Het toevoegen van vezels aan weight gainers kan een gezonde spijsvertering en stoelgang bevorderen.
 3. Creatine: Creatine is een populair supplement gebruikt door atleten en bodybuilders om prestaties te verbeteren. Bij een dagelijkse inname van 3 – 5 gram stimuleert creatine spiergroei/(vetvrije)spiermassa bij explosieve krachtsinspanningen.
 4. BCAA’s: De vertakte-keten aminozuren (BCAA’s) (leucine, isoleucine en valine) zijn essentieel in die zin dat zij door de mens niet  kunnen worden aangemaakt en via de voeding moeten worden geleverd. Zij verschillen van andere essentiële aminozuren doordat de lever de enzymen mist die nodig zijn voor hun katabolisme.


Calorie-overschot


Een calorieoverschot betekent dat je meer calorieën binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft voor zijn dagelijkse functies en activiteiten. Gewichtstoename treedt op wanneer je consequent meer calorieën binnenkrijgt dan je lichaam verbrandt, wat kan worden bereikt door een calorieoverschot.

 1. Energiebalans: Gewichtstoename of -verlies wordt voornamelijk bepaald door het principe van de energiebalans. Wanneer je meer calorieën verbruikt dan je lichaam verbrandt, wordt de overtollige energie opgeslagen als lichaamsgewicht, meestal in de vorm van vet, afhankelijk van verschillende factoren.
 2. Spiergroei: Om spiermassa op te bouwen, moet je je lichaam van voldoende energie voorzien. Een calorieoverschot zorgt ervoor dat je lichaam voldoende brandstof heeft om de spiereiwitsynthese en het weefselherstel te ondersteunen, wat leidt tot spiergroei.
 3. Eiwitsynthese: Een calorieoverschot is cruciaal voor de ondersteuning van de eiwitsynthese, het proces waarbij je lichaam nieuwe eiwitten opbouwt, waaronder die welke betrokken zijn bij de spierontwikkeling. Voldoende calorieën, vooral uit eiwitrijke bronnen, helpen de eiwitsynthese te optimaliseren en bevorderen de spiergroei.
 4. Stofwisselingssnelheid: Wanneer je consequent een calorieoverschot hebt, past je lichaam zijn stofwisselingssnelheid aan om de hogere energie-inname op te vangen. Dit betekent dat je lichaam efficiënter wordt in het gebruik van de overtollige calorieën, wat de gewichtstoename verder kan ondersteunen.


Het is belangrijk op te merken dat, hoewel een calorie-overschot noodzakelijk is voor gewichtstoename, het even belangrijk is om gezonde keuzes te maken en de juiste krachttraining oefeningen te doen om ervoor te zorgen dat het extra gewicht vooral droge spiermassa is in plaats van overmatig vet.


De voordelen van Weight Gainer

 1. Calorie-overschot: Weight gainers bevatten doorgaans veel calorieën, wat een gemakkelijke en handige manier is om een overschot aan calorieën binnen te krijgen. Dit kan gunstig zijn voor mensen die moeite hebben om aan hun verhoogde caloriebehoefte te voldoen door gewone voeding alleen, waardoor het gemakkelijker wordt om een calorieoverschot te bereiken dat nodig is voor gewichtstoename.
 2. Spiergroei: Weight gainers zijn meestal rijk aan eiwitten, die essentieel zijn voor spiergroei en herstel. Voldoende eiwitinname is cruciaal voor de aanmaak van nieuw spierweefsel en het herstel na intensieve trainingen. Weight gainers kunnen een gemakkelijke en geconcentreerde bron van eiwitten bieden, die de spierontwikkeling en het herstel ondersteunt.
 3. Macronutriëntenbalans: Weight gainers bevatten vaak een uitgebalanceerde verhouding van koolhydraten, eiwitten en vetten, wat bijdraagt aan een gestage afgifte van energie voor de training en ondersteuning van de spiergroei. Dit evenwichtige macronutriëntenprofiel zorgt ervoor dat het lichaam over de nodige voedingsstoffen beschikt voor optimale prestaties en herstel.
 4. Gemak: Weight gainers zijn een handige optie voor mensen die moeite hebben om aan hun verhoogde behoefte aan calorieën en voedingsstoffen te voldoen door middel van gewone maaltijden alleen. Ze zijn gemakkelijk te bereiden en te gebruiken, waardoor het eenvoudiger is om extra calorieën en voedingsstoffen aan je voeding toe te voegen.


Wie heeft er geen weightgainers nodig?


Weight gainers kunnen nuttig zijn voor mensen die moeite hebben om voldoende calorieën en voedingsstoffen binnen te krijgen om gewichtstoename en spierontwikkeling te ondersteunen, maar er zijn bepaalde situaties of personen die niet per se weight gainers nodig hebben. Hier enkele voorbeelden:

 1. Mensen die al voldoen aan de caloriebehoeften: Als jw al voldoende calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgt via je normale voeding en je doelen voor gewichtstoename of spieropbouw bereikt, is het toevoegen van weight gainers misschien niet nodig.
 2. Personen met voldoende spiermassa: Weight gainers zijn vooral gericht op mensen die hun spiermassa willen vergroten. Als je al voldoende spieren hebt en je doel is om je te richten op andere aspecten van fitness of je huidige lichaamsbouw te behouden, dan zijn weight gainers misschien geen prioriteit voor jou.
 3. Mensen met allergieën: Weight gainers bevatten vaak een combinatie van ingrediënten, waaronder zuivel, gluten en andere potentiële allergenen. Als je een allergie voor bepaalde ingrediënten hebt, is het belangrijk om de ingrediëntenlijst van het product zorgvuldig te bekijken om er zeker van te zijn dat het bij je past.
 4. Mensen met een medische aandoening: Als je specifieke medische aandoeningen hebt, zoals nierproblemen, diabetes of een stofwisselingsziekte, is het belangrijk om een deskundige te raadplegen voordat je een weightgainer of nieuwe supplementen gaat gebruiken.


Waarom kiezen voor weight gainer in plaats van eiwitpoeder?


Weight gainers bevatten ook eiwitten, maar het belangrijkste verschil tussen de twee is dat weight gainers een hoog percentage vetten en koolhydraten bevatten. Dit helpt de gebruiker meer calorieën in te nemen om zijn gewicht te verhogen. De verhouding tussen koolhydraten en eiwitten in mass gainers is meestal 2:1 en het merendeel van de calorieën is te danken aan de koolhydraten en een mengsel van maltodextrine en dextrose.

De keuze tussen een weight gainer en een eiwitpoeder hangt af van je specifieke doelen, behoeften en voorkeuren. Hier zijn enkele factoren om te overwegen:

 1. Behoefte aan calorieën en macronutriënten: Weight gainers zijn ontworpen om een aanzienlijke calorie boost te geven, meestal door een combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten. Als je moeite hebt om genoeg calorieën binnen te krijgen om gewichtstoename of spierontwikkeling te ondersteunen, kan een weight gainer een handige optie zijn. Maar als je al voldoende calorieën binnenkrijgt en je vooral gericht bent op het verhogen van je eiwitinname, is een eiwitpoeder  geschikter.
 2. Spieropbouw versus gewichtstoename: Weight gainers worden vaak ontwikkeld als supplementen voor mensen die in gewicht willen aankomen, inclusief spiermassa. Ze bieden een hoger caloriegehalte, wat de gewichtstoename kan ondersteunen. Aan de andere kant zijn eiwitpoeders vooral gericht op het leveren van een geconcentreerde eiwitbron, waardoor ze geschikt zijn voor mensen die hun eiwitinname willen verhogen zonder veel calorieën toe te voegen.
 3. Timing van voedingsstoffen en gemak: Weight gainers zijn vaak samengesteld om te worden gebruikt als maaltijdvervangers of shakes voor na de training, en bieden een combinatie van voedingsstoffen in één handige verpakking. Als je de voorkeur geeft aan een snelle en gemakkelijke optie die in meerdere behoeften voorziet, kan een weight gainer voordelig zijn. Eiwitpoeders daarentegen kunnen op verschillende momenten van de dag worden gebruikt en zijn veelzijdiger om eiwitten toe te voegen aan maaltijden of snacks.
 4. Persoonlijke voorkeuren en tolerantie: Sommige mensen geven de voorkeur aan de smaak en textuur van weight gainers, omdat ze vaak zo zijn samengesteld dat ze meer op een milkshake lijken. Anderen kunnen ze echter te zwaar of te zoet vinden. Eiwitpoeders zijn er in een breed scala aan smaken en soorten, waardoor er meer mogelijkheden zijn om aan de individuele behoeftes en voorkeuren tegemoet te komen.

Uiteindelijk hangt de keuze tussen een weight gainer en een eiwitpoeder af van je specifieke doelen, behoeften en voorkeuren. Het is belangrijk om factoren als caloriebehoefte, macronutriëntenbalans, gemak en persoonlijke smaak in overweging te nemen bij het nemen van een beslissing. Overleg met een specialist kan helpen bij het kiezen van het juiste supplement voor je behoeften.