Alles wat je moet weten over de Hawaiiaanse poke bowl

Alles wat je moet weten over de Hawaiiaanse poke bowl

april 14, 2021 0 Door Roosje Broekkotte

Stiekem dacht ik altijd dat deze foodtrend uit Japan kwam, maar Poké is een traditioneel gerecht uit Hawaii. Wat het zo populair maakt, is dat het een verse, gezonde, eiwitrijke – en in veel gevallen volledig aanpasbare – voedseloptie is. De foodtrend heeft eerst Amerika veroverend, en is daarna ook overgewaaid naar Nederland. Tegenwoordig kun je het bijna overal bestellen. Maar wat houdt het precies in en hoe maak je het?

Wat is Poké eigenlijk?

Poké is een soort rauwe zeevruchtensalade gemaakt met (voornamelijk) Japanse en Oost-Aziatische ingrediënten. De traditionele poké bowls bevatten een standaard set aan ingrediënten, maar je kunt eigenlijk toevoegen wat je zelf lekker vindt. Denk eens aan het maken van een vegetarische variant!

Poke Bowl Recept

Denk je dat je poke bowls alleen in een restaurant kunt krijgen? Denk nog eens na! Dit gerecht is namelijk ontzettend makkelijk zelf klaar te maken. Laten we de ingrediënten mogelijkheden eens doornemen.

  • Rijst: Je begint eigenlijk standaard met een laag rijst. Het is verstandig om speciale pokebowl rijst te gebruiken voor het beste resultaat.

  • Vis: Indien je een klassieke poke bowl wilt maken, voeg je vis toe. Denk aan rauwe tonijn, zalm of octopus. Je kunt het natuurlijk ook bakken indien dat je voorkeur heeft. Voor de vegetarische variant is het toevoegen van gekruide tofu een echte aanrader!

  • Specerijen: Je mengt de rijst en vis vervolgens met sesamzaadjes, roze zeezout en/of lente uitjes om de smaak perfect te maken.

  • Groenten: Je kunt allerlei toppings toevoegen aan je poke bowl. Denk aan avocado, komkommer, zeewier, wortelslierten, sojabonen en knapperige knoflook. Deze voegen niet alleen smaak en crunch toe, maar maken de maaltijd ook nog eens gezond!

  • Dressing: De poke bowl wordt vervolgens afgemaakt met een dressing. Je kunt gebruik maken van sojasaus, ponzu, shoyu of zelfs een hete saus.

Zoals je ziet kun je jouw poke bowl helemaal naar eigen wens samen stellen. Eet smakelijk!