Afkicken met detoxen

Afkicken met detoxen

februari 28, 2022 0 Door Roosje Broekkotte

Als iemand verslaafd is, is het soms nodig om af te kicken in een kliniek. Een directe opname afkickkliniek is dan een optie. Als verslaafde ga je dan direct naar de kliniek, waar je geholpen wordt om van je verslaving af te komen. Wie zelf verslaafd is en die stap kan maken, gaat naar de afkickkliniek voor een vrijwillige opname. Het kan ook zo zijn dat je gedwongen moet worden om je op te laten nemen. Dat heet verplichte opname en gaat vaak gepaard met een psychiatrische stoornis. Als je een gevaar voor je eigen leven vormt, kan er ook sprake zijn van een acute opname. 

Detox hoort erbij

Een onderdeel van afkicken is het detoxen. Het maakt niet uit waar je aan verslaafd bent, vaak gebruik je iets dagelijks in zo’n geval. In de afkickkliniek is het natuurlijk de bedoeling dat je dat niet meer doet. Er kan worden afgebouwd, maar meestal is er een periode van detox nodig. Detoxen staat voor het ontgiften van je lichaam. Dat betekent dat je lichaam ook zal reageren op deze periode. Er kan van alles gebeuren tijdens een detox en het is vaak niet gemakkelijk. Je zit zonder je middel en je kunt je door die slechte gewoonte slecht gaan voelen als dat ontbreekt. 

Ontgiften van je lichaam

Dat is nu juist het punt van de detox. Het duurt bij de meeste middelen een tijdje voordat het echt uit je lijf is. Daarna reageert je lichaam op de detox. Je kunt dan allerlei ontwenningsverschijnselen ervaren. Het is in die tijd lastig om door te gaan, daarom is het dan prettig om in een kliniek te zitten. Je wordt bovendien in de gaten gehouden, wel zo prettig als je je erg beroerd gaat voelen van de detox. Na de lichamelijke detox zal je mentaal de verslaving nog moeten verslaan.