5x fouten die we allemaal wel eens gemaakt hebben bij het bakken van taarten

5x fouten die we allemaal wel eens gemaakt hebben bij het bakken van taarten

december 3, 2021 0 Door Roosje Broekkotte

Je bent er ongetwijfeld wel eens mee bezig geweest: taarten bakken. Het ene recept is natuurlijk makkelijker dan het andere recept, dus het is goed mogelijk dat er wel eens wat misgaat tijdens het bakken. En ja ook als je alle goed benodigdheden tot je beschikking hebt, zoals bijvoorbeeld een keukenmachine of siliconen mallen. Maar wat zijn nou de meest voorkomende fouten waardoor de taart mislukt? Wij zetten er hieronder een aantal voor je op een rij. Het is goed mogelijk dat je een of meerdere van deze dingen wel herkent!

Je hebt het recept niet goed gelezen

Een fout die regelmatig gemaakt wordt, is dat het volledige recept niet wordt gelezen. Misschien denk je het recept nog wel uit je hoofd te kennen van de vorige keer. Dit is echter wel een risico, want de kans is groot dat je op deze manier een belangrijke stap mist. En ja, dat leidt vaak tot een mislukte taart. Een belangrijke tip om te onthouden is dus om het volledige recept vooraf uitgebreid door te lezen. Zo vergeet je geen belangrijke stappen en is de kans klein dat jouw taart niet lukt. Haal ook de volgorde niet door elkaar, want deze is van belang om het bakken van je taart te laten lukken.

Ingrediënten niet nauwkeurig gewogen

Ingrediënten op de gok meten is niet aan te raden. Misschien is het jou ook een keer overkomen dat je de ingrediënten voor jouw taart niet goed hebt gewogen. Wanneer je dit niet nauwkeurig doet, kan het zo zijn dat jouw taart niet lukt. Nauwkeurigheid is namelijk van groot belang om jouw taart goed te laten smaken. Gebruik hier dus een digitale weegschaal voor, zodat je ervan verzekerd dat je hiermee niet fout zit. 

Bakvorm niet genoeg ingevet

Het is dan misschien wel niet je favoriete klusje tijdens het bakken van een taart, maar daarentegen wel enorm belangrijk: het goed invetten van de bakvorm. Misschien heb je het gevolg al eens ervaren als je dit niet goed hebt gedaan. Wat er dan namelijk gebeurt, is dat het deeg blijft plakken aan de bakvorm. En dit kan ervoor zorgen dat jouw taart geen mooie vorm krijgt als je deze uit de bakvorm haalt. Zorg er dus voor dat je bakvorm voortaan goed ingevet is, want dit maakt het een stuk makkelijker.

De taart te lang in de bakvorm laten zitten

Een fout die ook nog veel wordt gemaakt tijdens het bakken van een taart, is de taart te lang in de bakvorm laten zitten. Het is natuurlijk goed om je taart even te laten afkoelen zodra deze klaar is voordat je de vorm eraf haalt, maar doe dit absoluut niet te lang. Als je dit namelijk wel doet, is de kans groot dat er condens wordt gevormd in de bakvorm. Dit kan als gevolg hebben dat jouw taart zacht wordt in plaats van lekker knapperig. En dat is natuurlijk hartstikke zonde als je een tijd aan het bakken bent geweest. Laat het dus eerst heel even afkoelen in de bakvorm en zet het daarna op een rooster om het verder te laten afkoelen. Dan weet je zeker dat jouw taart straks lekker knapperig wordt.


Te vroeg begonnen met de decoratie

Ga jij bij het bakken van taarten graag aan de slag met de decoratie? Dan is het goed mogelijk dat je de fout al wel eens hebt gemaakt dat je hier te vroeg mee bent begonnen. Hoe je hier te vroeg mee kunt beginnen? Door te gaan decoreren als de taart nog warm is. Wanneer je dit doet, zal de decoratie waarschijnlijk niet helemaal mooi worden. De laag kan op deze manier gaan smelten of niet goed hechten, waardoor het niet meer mogelijk is om jouw taart netjes af te werken. En dat is natuurlijk doodzonde, zeker als je dacht dat jouw taart goed gelukt was. Zorg er dus voortaan voor dat je jouw taart goed laat afkoelen, zodat je jouw taart helemaal compleet kunt maken met de mooiste decoraties!

Ben jij iemand die regelmatig lekkere taarten bakt? Dan is het zeker goed mogelijk dat je jezelf herkent in een of meerdere van deze bovenstaande fouten. En dat is niet erg, want van fouten kunnen we alleen maar leren. Als het eenmaal een keer fout is gegaan, zal het je niet snel nog een keer gebeuren!