5 heerlijke pure producten voor een gezonde levensstijl

5 heerlijke pure producten voor een gezonde levensstijl

juli 20, 2018 0 Door Roosje Broekkotte

Als je dit blog volgt dan weet je dat een gezonde levensstijl helemaal niet saai of ingewikkeld hoeft te zijn. Vaak is het gewoon een kwestie van de juiste keuzes maken en je niet laten leiden door de bewerkte voedingsmiddelen waar de schappen in de supermarkt vol mee staan. Kies zoveel mogelijk voor pure, eerlijke en natuurlijke producten. Dan weet je zeker dat je niet alleen goed bezig bent voor je eigen gezondheid, maar ook voor de wereld om je heen. Neem bijvoorbeeld de 5 heerlijke pure producten in dit artikel!

1. Groente en fruit uit het seizoen

Het is misschien een open deur, maar dé manier om je gezondheid een instant-boost te geven is door meer groente en fruit te eten. En kies dan het liefst voor groente en fruit uit het seizoen. Dat smaakt niet alleen beter, het is ook beter voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan courgette, bospeen, heerlijk zoete aardbeien en sappige perziken in de zomer. Of wat dacht je van een hartverwarmende stamppot boerenkool in de winter? Heb je moeite om aan je dagelijkse portie groente en fruit te komen? Maak dan eens een overheerlijke smoothie. Daarmee krijg je sowieso binnen no-time de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen.

2. Avocado’s

De avocado heeft razendsnel terrein veroverd in ons kikkerlandje en dat is niet zo gek. De avocado is namelijk ontzettend veelzijdig en ook nog eens supergezond. Zo bevatten avocado’s heel veel voedingsstoffen, kalium en gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten. Dankzij die gezonde vetten kunnen avocado’s zelfs helpen om het cholesterol te verlagen en de kans op hart- en vaatziekten te verminderen. Dat geldt ook voor pure ongeraffineerde, eerste koudgeperste avocado-olie. Besprenkel die smakelijke salade de volgende keer dus eens met avocado-olie in plaats van olijfolie!

3. Puur volkoren

Wist je dat een graankorrel uit drie delen bestaat? Een meelkern, de kiem en daaromheen de zemel. De meeste voedingsstoffen zitten in de kiem en de zemel. Om daar zoveel mogelijk van te profiteren kies je voor volkoren graanproducten, want die zijn gemaakt van de volledige graankorrel en niet alleen van de meelkern. Denk aan volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkorenpasta, bulgur en volkoren couscous. Ook quinoa, havermout en volkoren muesli bevatten gezonde vezels waar je je voordeel mee kunt doen. Keuze genoeg dus! Fleur je bordje havermout op met wat fruit en noten. Of vrolijk je volkorenboterham op met hüttenkäse, avocado en kipfilet. Deze laatste is trouwens ook meteen een goed recept voor sporters.

4. Pure chocolade

Chocolade, wie wordt er niet blij van? Wij in ieder geval wel! Dat heeft onder andere te maken met de aanmaak van bepaalde neurotransmitters bij het eten van chocolade waardoor er een geluksgevoel ontstaat. Helaas zit er in chocolade ook heel veel suiker en vet. En dat is dan weer niet zo goed voor een gezonde levensstijl. Daarom kun je het beste pure chocolade eten. Cacaopoeder en pure chocolade hebben bovendien een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan flavanolen (antioxidanten). Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig een klein stukje pure chocolade eten minder vaak hart- en vaatziekten hebben.

5. Ongezouten noten

Snack-attack? Grijp eens naar een handje pure ongezouten noten in plaats van de chipszak. Noten bevatten net als avocado’s gezonde vetten en verlagen daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarbij maakt het niet uit of de noten gebrand, ongebrand of geroosterd zijn. Of je nu van walnoten, cashewnoten of pinda’s houdt, ze dragen allemaal bij aan een gezonde levensstijl. Wist je trouwens dat pinda’s officieel peulvruchten zijn, maar dezelfde goede eigenschappen bevatten? Je kunt noten trouwens ook prima verwerken in een maaltijd. Bijvoorbeeld in een Oosterse roerbakschotel, in de salade of als vleesvervanger.

Voor een gezonde levensstijl kies je dus zoveel mogelijk voor pure producten, rechtstreeks uit de natuur, die zo min mogelijk bewerkt zijn. Daar voelt iedereen zich goed bij!