14 stappen naar een gezonde levensstijl

14 stappen naar een gezonde levensstijl

oktober 18, 2021 0 Door Roosje Broekkotte

Het is een veel voorkomende mythe dat fit worden alleen gaat over gezond eten en sporten. In werkelijkheid gaat het creëren en behouden van een gezonde levensstijl niet alleen om die twee factoren – het gaat ook om het kunnen behouden van een positieve houding, een sterke mentale gezondheid en een gezond zelfbeeld. Hoewel er heel veel advies is over het bereiken van een gezonde levensstijl, zijn hier enkele belangrijke factoren om in gedachten te houden:

1. Drink meer water. De meesten van ons drinken niet elke dag genoeg water, maar het is essentieel voor ons lichaam om goed te werken. Water is absoluut noodzakelijk voor het uitvoeren van onze lichaamsfuncties, het verwijderen van afvalstoffen en het transporteren van voedingsstoffen en zuurstof door ons hele lichaam. Omdat water elke dag wordt uitgestoten door urineren, stoelgang, transpiratie en ademhaling, moeten we de hoeveelheid water in ons lichaam constant aanvullen. De hoeveelheid water die we nodig hebben, hangt af van verschillende factoren, maar over het algemeen heeft een gemiddelde volwassene twee tot drie liter per dag nodig. Een goede manier om te zien of u genoeg water binnenkrijgt, is door uw urine, die kleurloos of lichtgeel moet zijn.

2. Zorg voor voldoende slaap. Als je niet slaapt, heb je de neiging om meer te eten. Meestal alleen junkfood.

3. Sporten. Niet een paar keer per week, maar elke dag. Door uw lichaam 30 minuten per dag op de een of andere manier te bewegen, verlaagt u het risico op ziekte, creëert u een hogere botdichtheid en verlengt u mogelijk uw levensduur. Lees ook een over speciale trainingen. De voordelen van intervaltraining zullen je verbazen!

4. Eet meer fruit en groenten. Alle groenten en fruit bevatten vitamines en mineralen, componenten die essentieel zijn voor uw gezondheid. Er wordt gesuggereerd dat we 5 porties fruit en groenten per dag consumeren om gezond te blijven.

5. Eet de regenboog. Vul je witte marmeren keuken met felgekleurd voedsel. Deze bevatten veel antioxidanten (antioxidanten verwijderen vrije radicalen in ons lichaam die onze cellen beschadigen) en maken een aantrekkelijker bord. Hier zijn een paar voorbeelden om op te letten:

  • Wit (bananen, rauwe champignons)
  • Geel (Ananas, mango’s)
  • Sinaasappel (sinaasappels, papaja’s)
  • Rood (appels, aardbeien, tomaten, watermeloenen)
  • Groen (guaves, avocado’s, komkommers, sla, selderij)
  • Paars/Blauw (bramen, aubergines, pruimen)

6. Verminder bewerkte voedingsmiddelen. Bewerkte voedingsmiddelen zijn gewoon niet goed voor je. De meeste voedingswaarde gaat verloren bij het maken van bewerkte voedingsmiddelen en de toegevoegde conserveermiddelen zijn slecht voor onze gezondheid. Deze voedingsmiddelen bevatten veel zout, wat leidt tot hoge bloeddruk en hartaandoeningen. Over het algemeen geldt: hoe meer ingrediënten op het etiket, hoe meer het product is bewerkt.

7. Vermijd negatieve mensen in je leven. Een positieve mentaliteit is de sleutel tot een gezond leven. Je hebt geen negativiteit nodig in je leven. Als je denkt dat een persoon of vriend negatief is, laat hem of haar dan gewoon gaan.

8. Vermijd negativiteit in jezelf. Je hebt ook geen negativiteit van jezelf nodig. Laat alle negatieve gedachten in jezelf los. Overeten heeft de neiging om te gebeuren wanneer men zich ongelukkig voelt, dus door in een positieve gemoedstoestand te blijven, voorkom je een ongezonde afhankelijkheid van voedsel om gelukkig te zijn.

9. Vermijd triggerfood. Dit zijn voedingsmiddelen die je na één hap niet meer kunt neerleggen. Het triggervoedsel van iedereen is anders, maar meestal bestaan ​​ze uit candybars, chocolade, chips, koekjes of iets anders met een hoog gehalte aan geraffineerde suiker, zout, vet of meel. Gelukkig zijn er ook genoeg gezonde borrelhapjes en lekkernijen!

10. Neem de tijd om te eten. Je hersenen, niet je maag, zijn het orgaan dat verantwoordelijk is voor gevoelens van honger en volheid. Als je de tijd neemt tijdens de maaltijden en langzamer eet, geef je je hersenen voldoende tijd om de “volle” boodschap naar je maag te sturen en laat je voedsel volledig worden opgenomen. Vertrouw niet op een leeg bord om u te vertellen wanneer het tijd is om te stoppen met eten.

11. Bereid je maaltijden voor. Wanneer je zelf maaltijden bereidt, bepaal je precies wat er in gaat. Zo maak je makkelijker de juiste gezonde keuzes voor je lichaam.

12. Ga naar alternatieven met weinig calorieën en weinig vet. Er zijn veel vetarme of vetvrije alternatieven die direct verkrijgbaar zijn in alle supermarkten.

13. Stop met roken. Roken is slecht, punt uit. Als u rookt, stop dan voor een betere gezondheid – niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw familie en vrienden. Als je niet rookt, blijf dan zo.

14. Zorg dat je gezonde snacks bij de hand hebt. Het eten van kleine maaltijden gedurende de dag is goed voor je stofwisseling, maar het eten van de juiste dingen is het belangrijkste. Als je je overdag wendt tot snacks, let dan op dingen als fruit, salade of vers geperste sappen die niet uit concentraat komen. Deze zijn voedzaam en zullen je geen suikercrash geven.